10/14/2010

N.2 LA SANTAT EN MANJANT

L'equilibri alimentari  :Varietat e bona quantitat per cadun

LAS PROTEINAS qu'es aquò?

Son d' acidds amines
Ont se pòt trobar aquò,?
Dins la carn de buòu, lo moton ,la polalha, cambajon ,lo pòrc
DIns los peisses: la trocha;,lo lop ;la merluça,la sarda ,lo merluç los crustaceusl'escaravissa lo cranc l'ustra lo muscle l'enconet  la sèpia

Dins lo lach l'uòu  un pauc dins los legums sècs; lentilhas ceses e dins las cerealas

 las proteinas favorisan l'assolatge es la sensacion d'aver plan manjat

LOS GLUCIDS las resèrvas d"energia

los cerealas lo rís las pastas las trufas lo pan lo milh son de sucres complèxes que s"assimila n lentament es a dire que fa pas montar tròp lèu la glicemia  a l'ora d'ara çò important es puslèu lINDEX GLIEMICA e lo mode de preparacion coma  aquò i a pas una produccion reaccionala d"insulina tròp importanta.

los legums e los fruches fan partida de glucidis
Vau metre la valor de mai corrents en quantitat de sucre coma aquò es mai representatiu

100g trufas=30g de rís o pastas o cerealas o3 biscòtas o 40g de pan ;o fruch de 150g levat la banana
a la grossa =20g de glucidi =4tròçes de sucre
lo melon =7g de sucre per 100g
espinac 5g de sucre per 100g
son importants perque apòrtan de fibres e de vitaminas el'energia.

LOS LIPIDS

lo burre la crèma e totas las graissas

viere de chuc d'irange=3sucres   una canèta de sodà =6sucres
1//2 litre de vin=16sucres
un paquet de bèscuèches o cocàs =15sucres e 3 a4 culhèrats d'òli
la racion ;per jorn proteinas 12a15per cent 1g/kg/j  =4calorias

lipids 30 a35per cent 1g/kg/j  =9 calorias
glucids 50a55 per cent 4a7g/kg/j =4 calorias

Los produches lachièrs lo lach los iogorts la crèma fa partida de graissas  son impotants  per lo calcium mas se cal expausar al solelh per far la sentèsi de la vitamina D es particularament  important per los vièlhs .
Abans de passar a las recèptas ai fach un pichòt rampèl.Un jorn foguèri a l'ospital e lo mètge


demandèt a un estudiant en quatrena annada de medecina de citar un glucid .Pas  cap de responsa  --Bon anam demandar a l'enfant  lo pichòt respond plan ..lo tipe marmonegèt quicòm  ....
 
Sénher defòra se mesclan pas los toalhons amb las servietas.E  lo vegèri jamai pus al servci.
De còps ai entendut que lo cafè es caloric  -non sens apondre de sucre de sucre i a pas res .

çò qu'es pas bon es l'aspartam perque donala costuma al gost sucrat.
Aqueste estiu an fach  un estudi sus la populacion pas deMontpelhièr dins  un mitan defavorisat e an trobat 18 per cent de  diabetic que  lo mond sabon pas qu'èran malauts
UN BIAIS simple de retene es lo 421=GPL =4parts de glucids 2parts de proteinas 1part de lipids.
Mas cal adaptar en fonccion de cadun e de l'activitat.

E per èsser en forma  anatz  passejar....cal pas oblidar de  beire  D'aigua!!! fa pas de mal

La rubrica F.VERNET :

il a bien bu et bien mangè =a la tripa cauda
manger à belles dents= manjar a bèl cais
Tot Aquò me sembla un pauc pesuc! ....Qué ne pensatz,
Bon a lèu ai passada la nuèch aquí dessus  avèm pas cors uèi



 mimi

2 commentaires:

  1. Mercè plan per totes aqueles conselhs!!!lo còp de 421 GPL es super!!! vaquí un biais novèl e util de far un blòg!!!Es interessant tanben de legir las citations de F. Vernet que son de causas que n'avèm besonh!!!Compreni que per escriiure tot aquò i ajas passat un brave moment....
    Pensa que tanben un veirat de vin de temps en temps (sustot dins aqueste país!) fa pas de mal:"amb moderacion"!!!!Mèfi amb las recetas que la nòstra Melania te va fa far la cosina en cors!!!!!Oblides pas ton davantal!!!
    te voliái escriure sur Internet mas ai perduda ton adreça: la torni pas trobar dins mos papièrs....A lèu! M-France

    RépondreSupprimer
  2. doncas amb aquel biais de manjar e la bicicleta que fau m'en vau pèrdre encara qualques kg, aquo majudara a montar la costa de la Luzeta...mercès plan

    RépondreSupprimer