12/23/2010

3 - De l'art a espital

Veni de legir un article dins lo jornal" de Montpelhièr nòstra vila "
Tres òbras d'art seràn installadas en 2011 dins lo novèl bastiment del departament d'ematologia San Eloi. Lo projèct es portat dempuèi mai de doas annadas per lo professor capmèstre del servici J F R.... Per ameliorar las condicions d'acuèlh dels malauts e de la companhiá.
"L'art coma lengatge d'insercion sociala de patients en post quimioterapia."
I aurà tres patis. Son dos artistas de renommada internationala que faràn aquò. Un propausèt de far un agrandiment d'un dessenh d'enfant.

Aguèt lo sosten de la drac 200 000 euros, la vila de Montpelhièr e de 40 000 euros.

Urosa iniciativa de far dintar un pauc d'art, un pauc d'uman, un pauc de colors dins un univèrs blanc. Metre de colors dins la vida per gausar esperar un lendeman melhor. Los servicis d'ematologia son fòrçà durs.

En pediatria d'esfòrces foguèron faches per la decoracion :colors dins las cambras dins los corredors amb de mobils de sala de television. Tot aquò es fach per lo personal cadun segon sas competéncias a" res non cost ".

D'associacions van a l'espital:" Rire" a l'espital subretot per los enfants.Es important de portar un pauc d'espèr. Lo suènh es important es pas ieu que dirà lo contrari mas se lo suènh es acompanhat d'un cant d'una poesia la dolor es mens viva ne cantèri de breçairòlas o cançons èriam de "pro"de la cançoneta tota la còla. A las urgencias òm dona als enfants un ors blau que se sona TAMALOU e l'enfant pòt mòstrar ont lo còrs li dòl e vòl pas se despartir d'el.
Dins los servicis d'adults tanben son sols lo temps es long a l'espital.La familha es pas totjorn a costat.
Mas pas de poesia a l'espital JFB e d'autres mètges parlan occitan mas ai jamai ausit de l'occitan a l'espital. Coneguèri plan son servici. La poesia a sa plaça coma los palhassas amb de cançonetas en occitan es un biais de far partejar e espandir la lenga.

Lo moral es important dins la malautiá

Fa de ben a tot lo mond.A Montpelhièr los corredors son plan decorats. Ai encara parlat de l'espital. Lo còp que ven parlarai de quicòm mai. Sabi pas encara de que.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire