1/09/2011

8 lo grop nadalenca a la bibliotèca E .Zola de Montpelhièr.

Un pauc après Nadal un grop de cantaires èra sus l' empont a la bibliotèca E.Zola a Montpelhièr, es composat de vint  e cinc cantaires  òmes e femnas que son drigits per Timotee BONOMO, un jove qu'a descobèrt l'occitan per lo biais de la cançon. La corala "nadalenca" interpreta un repertòri de cants de Nadal,e de cants tradiccionals adaptats a l'occitan mas pas sonque. Cants polifonics occitans  La corala foguèt creada dins las annadas1990, perque Joan Larzac fa viure la tradicion  dels nadalets e demandèt a Maria Roanet de n'escriure.. Cò que faguèt... lo nadal de Rieusec Los cantaires cantan sens acompanhament Lo cap de còr  dona just la nòta de despart. m'a fach pensar a Carola.
A cappella e pas de micrò tanpauc.

Maria Roanet escrivan e per l'escasensa s'es mesa a la composicion de pichòts  nadalets. Totes los paises crestians ne coneisson. Es una poesia populara sovent de cants per desrevelhar la fe e pel primièr còp los àngels s'adreiçan non pas als pus rics  mas als pus paures als pastres.Maria Roanet ":  lo primièr cant de Nadal remonta al temps del Jardin d'Eden, los pus nombroses remontan al sègle dotze."e coma aquò nos faguèt l'istòria de nadalets.

I a de cants que coneissiái e d'autres pas. Lo mond foguèron encantats I aviá talament de mond que refusèron la dintrada al mond per mesura de securitat. Los organisators eles meteisses foguèron espantats del succès.

La dicha foguèt en francès amb de cants  sonque en occitan o de mots explicats en òc.e lo mond risián. donc lo comprenián. Maria Roanet canta plan. es pas la votz de la primièra dòna... Faguèt de disques. Lo grop fa miranda. Lo mond pican de mans longtemps.
Davant lo succès Maria Roanet tornarà far. I aviá pas cap de jove dins lo public nimai desmest los cantaires es a dire mens de trente e cinc ans.

Demandèri als cantaires se sabon parlar occitan non parlan pas la lenga enfin pas totes. An un quasèrn ont tot es escrich coma aquò se prononcia... mas la resulta òsca.
A la sortida i aviá de libres per vendre mas totes èran en francès esperàn tocar un public mai larg que los occitanistas.

1 commentaire:

  1. Òsca e mercé per ton resumit del espectacle: aquò dona enveja d'i anar se o tornan far!!! M'agrada M. Rouanet.
    Sès venguda una pro del blòg e de l'informatica: cossí as fach per metre un ligam musical??????
    Un poton e a lèu

    RépondreSupprimer