2/17/2011

11 l'ostal del fada...





Aquò es la bastida de cents agaches a montpelhièr nosautres tanben avèm l'ostal del fada , segur qu 'a pas la meteissa  renommada que la de Lecorbusier a Marselha.

              Aquel ostal foguèt bastit dins las annadas seisenta per un maçon Victor  Grazzi Italian Lombard que demòrava sus aquel terren. Son  ostal èra un pichòt maset. Lo transformava pauc a pauc. Cada jorn fasiá quicòm de novèl. Dins lo barri aquò èra l'ostal del fada. Puèi foguèt abandonat.
         Una revista de psicanalisi li consacrèt un tèxt "Le jardin imaginari"e mai los Amaricains foguèron interesats per aquò. 

              En1982 la comuna de Montpelhèr faguèt l'aquisicion d'aquel pichòt castèl. Puèi lo vendèt a un proprietari d'una galariá d'art per que venguèsse un luòc de cultura. Foguèt renovat e subvencionat per d'associacions. Ara es lo sèti d'un talhièr per d'artistes contemporanèus.
              Ai vist mai d'un enfant jogar l'espasa a la man e partir a la conquista d'un mond imaginari abans que siá un talhièr  mas es encara un mond de sòmi... 

        " L'art Ninòi:es un art independent de tot  ensenhament academic." Lo primièr còp qu'aquò foguèt utilizat es per lo doanièr Rousseau al 19e. sègle. I aguèt tanben Ferdinant Cheval.Aquel es mai trabalhat. Es mòrt lo paure en 1924.
 Podèm totes prene de gredons de colors     .de la pintura ..e far coma los enfants....!!!Donc cal pas escampar los dessenhs de vòstres enfants...


Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire